“Hygiëne mag geen luxe zijn, het is de basis!”

Ambulante Zorg Oost zet zich samen met Stichting Armoedefonds in om taboe menstruatie-armoede te doorbreken. Vandaag, dinsdag 8 maart, is het Internationale Vrouwendag, een dag die in het teken staat van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld. In Nederland staan we vandaag stil bij meiden en vrouwen die niet altijd geld hebben voor menstruatieproducten.

Eén van hen is Nikki, die er na een scheiding alleen voor kwam te staan als moeder van twee jonge kinderen. Ze leeft van 50 euro in de week samen met haar kinderen. “Ik denk dat iedere vrouw het wel een keer mee heeft gemaakt, dat ze toiletpapier in haar slipje moest doen. Voordat ik de producten bij het uitgiftepunt hier in de buurt kreeg, was dat voor mij normaal.”

Ambulante Zorg Oost is gestart met het uitdelen van gratis menstruatieproducten van het Armoedefonds. In Nederland heeft 1 op de 10 jonge meiden en vrouwen niet altijd geld voor maandverband of tampons. AZO is één van de ruim 500 uitgiftepunten in Nederland, die meiden en vrouwen helpt met gratis menstruatieproducten.

Steeds meer mensen, bedrijven en gemeenten komen in actie om menstruatie-armoede te stoppen. En dat is hard nodig! “We zien veel mensen kunstgrepen uithalen om rond te komen met 40 of 50 euro in de week, en dan maar geen maandverband in huis halen. Omdat de kinderen wél te eten moeten krijgen”, vertelt woordvoerder Irene Verspeek van het Armoedefonds. De organisatie roept mensen daarom op Internationale Vrouwendag op, om maandverband en tampons in te zamelen en naar de organisatie op te sturen óf lokaal af te geven bij één van de uitgiftepunten.

Nikki is blij met de hulp. Om kosten te besparen, kookt ze altijd voor twee dagen, haalt vlees bij de halal slager en koopt kleding bij de kringloop. En ze blijft positief. “Ik heb een dak boven mijn hoofd, ik ben gezond en ik kan mijn kind te eten geven.”

Wil je ook helpen? Meer informatie vind je op https://www.armoedefonds.nl/menstruatie-armoede.