Sander Schenk: van militair tot sociaal werker.

Een gekleurde verandering

Mijn naam is Sander Schenk en ik ben sinds 2021 werkzaam bij Ambulante Zorg Oost (AZO). In 2019 ben ik begonnen aan de deeltijd opleiding Social Work in Enschede. Sinds die tijd heeft er een gekleurde verandering plaats gevonden.

De afgelopen acht jaar ben ik werkzaam geweest bij Defensie. Daar heb ik voornamelijk gewerkt bij het 45e Pantser infanterie bataljon Regiment Infanterie Oranje Gelderland in Havelte. Defensie heeft de mogelijkheid gegeven om mij om te scholen tot sociaal werker. Deze mogelijkheid heb ik aangepakt. Zo begon een nieuw hoofdstuk. Voor de deeltijd opleiding van het Saxion is een relevante praktijkomgeving gevraagd. Dat heeft er toe geleid dat ik stage ging lopen in de zorg en welzijn.

Mijn ervaring binnen de zorg en welzijn was nog minimaal. Zeg maar gerust niets. Vanaf mijn 16e stond mijn leven voornamelijk in het teken van Defensie. Het meeste van die tijd was ik werkzaam bij de infanterie. Dit onderdeel van Defensie richt zich voornamelijk op het grondgevecht. Dit heeft, naar mijn mening, weinig te maken met zorg en welzijn. Na twee jaar stage lopen ben ik voor mijn derde leerjaar terecht gekomen bij Ambulante Zorg Oost. De vorige jaren had ik veel geleerd over het nieuwe domein zorg maar bij de ambulante hulpverlening kwamen er meerdere factoren bij die een rol speelden. Bijvoorbeeld contact met meerdere instanties zoals de gemeente, verschillende woonvoorzieningen en verschillende wetten die er gelden in de zorg. Hier had ik vrijwel geen kaas van gegeten.

Inmiddels zit ik in mijn 4e en laatste schooljaar en ben ik per 1 april werknemer bij Ambulante Zorg Oost. Een transformatie van een gekleurd camouflage pak naar een normale spijkerboek en trui. Een gekleurde verandering dus.